Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Κρίταμο, το πολύτιμο δώρο της θάλασσας!

     Το κρίταμο, φύεται σε παραθαλάσσια μέρη, σε βραχώδεις ή αμμουδερές ακτές. Απαντάται στις χώρες της Μεσογείου και φυσικά και στη χώρα μας!

    Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ιώδιο, οι βιταμίνες E, C και Κ και τα μεταλλικά άλατα. Περιέχει, επίσης, υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες και ωμέγα- 3 λιπαρά και χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως διουρητικό και καθαριστικό του αίματος, ενώ είναι και ευεργετικό για το συκώτι.

     Το εκχύλισμα ( όπως και το αιθέριο έλαιο) του κρίταμου χρησιμοποιείται στην κοσμητολογία, σε πολλά καλλυντικά προϊόντα. Διεγείρει το μηχανισμό επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης, προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα και βελτιώνοντας την υφή της! Επιπλέον, απαλύνει τις καφέ κηλίδες του δέρματος, γιατί έχει λευκαντικές ιδιότητες. Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα. Για όλες αυτές τις εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες και τη αντιμικροβιακή – ανοσολογική δράση που διαθέτει, το κρίταμο χρησιμοποιείται σε αντιηλιακά προσώπου, σε κρέμες, σαπούνια και σαμπουάν!

   Το κρίταμο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, στις σαλάτα αλλά γίνεται και πολύ νόστιμο τουρσί μέσα σε ξύδι και άλμη, το οποίο χρησιμοποιείται, ως συνοδευτικό, σε θαλασσινούς μεζέδες! Το κρίταμο το βρίσκουμε πάνω στα βράχια, γύρω γύρω στα ακρογιάλια, οπότε τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να το μαζέψετε, να το κάνετε τουρσί και να το απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Ταιριάζει πολύ με την ντομάτα και ιδιαίτερα με τη βραστή πατάτα. Επιπλέον, οι βλαστοί και τα άνθη του τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες. 

Πως θα κάνουμε τουρσί

Διαλέγουμε τα πιο τρυφερά βλαστάρια με τα φύλλα τους, τα καθαρίζουμε από τυχόν κιτρινισμένα φύλλα και τα πλένουμε πολύ καλά.
Βράζουμε 1/2 λίτρο νερό με 1 φλιτζάνι ξίδι σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα κρίταμα και τα ζεματίζουμε για 1΄. Τα βγάζουμε από το νερό και αφήνουμε το ξίδι και το νερό να κρυώσουν καλά. Γεμίζουμε τα βάζα με το ζεματισμένο κρίταμο. Προσθέτουμε σε κάθε βάζο 1 κ.σ. αλάτι (ανθός αλατιού) και συμπληρώνουμε με το ξιδόνερο (που έχει κρυώσει). Το διατηρούμε για πολύ καιρό στο ψυγείο μας και έχουμε ανά πάσα στιγμή έναν εξαιρετικό μεζέ!

      Μια άλλη καταπληκτική χρήση του κρίταμου, είναι ως… αλάτι! Αν αποξηράνετε τα κρίταμα στον ήλιο (ώσπου να γίνουν εντελώς ξερά) και τα αλέσετε στο μπλέντερ, φτιάχνετε μια σκόνη που είναι το ίδιο νόστιμη κι αλμυρή με το αλάτι, αλλά φυσικά πολύ πιο υγιεινή! Τοποθετούμε τη σκόνη σε βάζο κι έχουμε ένα εκπληκτικό μπαχαρικό το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για αλάτι σε σαλάτες και σε διάφορες συνταγές.
   
      Όπως βλέπετε, το όμορφο φυτό με τα μπλε – πράσινα κλαδιά και φύλλα και τα κίτρινοπράσινα λουλούδια είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την υγεία μας και γι’ αυτό μπορείτε από σήμερα κιόλας να εντάξετε στη διατροφή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου