Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Μελισσόχορτο: To φυσικό αντικαταθλιπτικό με τις ευεργετικές δράσεις!


       
 Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την ήρεμη δύναμη της φύσης! Ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα που καμιά φορά το… «παραμελούμε», ενώ μας κάνει τόσο καλό! Το μελισσόχορτο, γνωστό και ως μέλισσα ή βάλσαμο του λεμονιού, ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Ο όρος «μέλισσα» προέρχεται από τη λέξη «melissophyllon», που σημαίνει «φύλλο της μέλισσας» κι αυτό γιατί, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του φυτού σε νέκταρ, αποτελεί την ιδανική τροφή για τις μέλισσες. Κι επειδή τα εργατικά αυτά έντομα ξέρουν να ξεχωρίζουν τις σημαντικές πηγές καλών ουσιών, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε κι εμείς το παράδειγμά τους και να επωφεληθούμε από αυτό το θαυματουργό βότανο!

          Το μελισσόχορτο καλλιεργήθηκε αρχικά στη Νότια Ευρώπη, σήμερα όμως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, ευδοκιμεί σε βουνοπλαγιές αρκετών περιοχών. Αναφορές για τη χρήση υπάρχουν ήδη από το Μεσαίωνα! Μελετητές αναφέρουν πως οι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν μελισσόχορτο για να φτιάχνουν ελιξήρια νεότητας! Έχει μια μεθυστική μυρωδιά λεμονιού, περιέχει μεταξύ άλλων πτητικά έλαια (γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες), πολυφαινόλες, τανίνες και φλαβονοειδή, ενώ η δράση του στηρίζεται κυρίως στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη σύστασή του (κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη, γερανιόλη).

      Το «ηρεμιστικό της φύσης» μειώνει το στρες και το άγχος, βελτιώνει την όρεξη, ανακουφίζει από τη δυσπεψία και αποτρέπει την εμφάνιση έλκους. Προσφέρει ήρεμο ύπνο κάτι που, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, οφείλεται στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) που περιέχει το βότανο,.
Στην αρχαιότητα, το μελισσόχορτο μουσκεύονταν στο κρασί για να φτιάχνει ακόμη περισσότερο τη διάθεση, ενώ βοηθούσε στην επούλωση των πληγών και την αντιμετώπιση τσιμπήματος εντόμων. Τα θρυμματισμένα φύλλα, όταν τρίβονταν στο δέρμα, χρησιμοποιούνταν ως απωθητικό κουνουπιών.

     Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ηρεμεί τους έντονους παλμούς της και ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Έρευνες δείχνουν επίσης, ότι το μελισσόχορτο κάνει καλό στην ενίσχυση της μνήμης. Παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση. 

          Χρήση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα, ως αφέψημα, ως αιθέριο έλαιο, αλλά και για εξωτερική χρήση στο μπάνιο. Στη μαγειρική, το μελισσοβότανο συχνά χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά και αφεψήματα, τόσο ζεστά όσο και παγωμένα, συχνά σε συνδυασμό με άλλα βότανα όπως τον δυόσμο. Επίσης, συχνά χρησιμοποιείτε σε πιάτα με ψάρι αλλά και συνδυάζεται με φρούτα.


      Πρόσφατες έρευνες, έδειξαν ότι μια ημερήσια δόση τσαγιού από μελισσόχορτο, μείωσε το οξειδωτικό στρες σε ακτινολογικό προσωπικό νοσοκομείου, το οποίο είχε εκτεθεί σε επίμονη ακτινοβολία χαμηλής δόσης κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Μετά από μόλις 30 ημέρες καθημερινής λήψης τσαγιού από μελισσόχορτο, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό και μια αξιοσημείωτη μείωση στην βλάβη του DNA! Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο καλό κάνει το μελισσόχορτο στο μέσο άνθρωπο, ο οποίος δεν εκτίθεται σε τέτοιες συνθήκες!

        Ένας ευχάριστος τρόπος για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας αυτό το θαυματουργό βότανο τώρα το καλοκαίρι, είναι να φτιάξετε το δροσιστικό ρόφημα που σας προτείνουμε!

ΥΛΙΚΑ:
3 ποτήρια ζεστό (καυτό) νερό
2 κουτ. της σούπας λουίζα
1 κουτ. της σούπας μελισσόχορτο
1κουτ. της σούπας ιβίσκο (καρκαντέ)
1 κουτ. τηε σούπας καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς
1/2 κουτ. του γλυκού γλυκύρριζα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

 Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα βότανα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε παγάκια για να το απολαύσουμε δροσερό! 

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου