Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Τριαντάφυλλο! Δώρο Θεού για τον Αγρό!


(Oμιλία του Τάκη και της Παμπίτσας Καβαλλιεράτου στη 10η Γιορτή Τριαντάφυλλου του Αγρού της Κύπρου, Μάιος 2016)

Το τριαντάφυλλο τοποθετείται στην κορυφή του φυτικού βασιλείου και αποτελεί την έκφραση της απόλυτης αρμονίας και ομορφιάς περισσότερο από κάθε άλλο λουλούδι, γι’  αυτό και δεν ονομάζεται τυχαία ο βασιλιάς των Βοτάνων!

Η αγάπη για τα τριαντάφυλλα, είναι μια αγάπη που χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Τα ευεργετικά συστατικά του τριαντάφυλλου το καθιστούν ελιξίριο υγείας και ομορφιάς!  Σύμβολο της θεάς Αφροδίτης από τα πανάρχαια χρόνια χρησιμοποιήθηκε για το υπέροχο, μεθυστικό άρωμά του και για τις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητές του που σήμερα πλέον έχουν αποδειχθεί επιστημονικά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου! 

 Ο Νέαρχος Κληρίδης, ο προπάππους μας, το έβαλε στη ζωή μας για να μας δώσει το άρωμα, το φως, τη λάμψη και τη χρηστικότητά του. Ένας φωτισμένος  δάσκαλος που πρώτος έφερε την τριανταφυλλιά στον Αγρό και οραματίστηκε το λαμπρό της μέλλον.  Γεννήθηκε το 1892 στον Αγρό και παράλληλα με το διδασκαλικό του έργο, φρόντισε ώστε να διαδοθεί η καλλιέργεια της Ροδής Δαμασκηνής µε τα αρωματικά ροζ πέταλα και τη χαρακτηριστική λεπτή και μαγευτική  μυρωδιά. Γρήγορα διαπίστωσε ότι η καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση στην οικονομία του τόπου μας.  Ίσως να μην είναι τυχαίο που γέννησε ο τόπος αυτός, τόσες μεγάλες προσωπικότητες και οραματιστές! Το κλίμα, το νερό, το αγνό έδαφος και τα τριαντάφυλλα καθιστούν τον Αγρό έναν ευλογημένο παράδεισο!
            Εμείς, ο γιός και τα εγγόνια μας, ως απόγονοί του, αλλά και θαυμαστές του έργου του Νέαρχου Κληρίδη, θεωρούμε και νιώθουμε ότι είναι ιερή υποχρέωση να μεταφέρουμε και να συνεχίσουμε το όραμα του. Ας δούμε τώρα κάποια στοιχεία για την ιδιαίτερη σημασία του τριαντάφυλλου και ειδικά της Ροδής Δαμασκηνής στην υγεία και την ομορφιά.

Το τριαντάφυλλο αποδεικνύεται άνθος-ευλογία για όλες τις αισθήσεις μας αλλά και για την υγεία μας. Με το γλυκό του άρωμα ανοίγει την καρδιά, ανακουφίζει από συναισθηματικά προβλήματα, μετατρέπει την πίεση και την κούραση σε ηρεμία και χαλάρωση. Χάρη στις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες, προκαλεί ευφορία, καλή διάθεση, φέρνει αρμονία, απαλύνει τις συναισθηματικές εξάρσεις ξεμπλοκάροντας τα καταπιεσμένα συναισθήματα ιδίως της γυναίκας και μας απελευθερώνει από τα αρνητικά συναισθήματα.
Ως συστατικό, το έλαιο τριαντάφυλλου αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά αρωματικά αιθέρια έλαια και εκχυλίζεται μέσω απόσταξης με ατμό. Τα εύθραυστα αρωματικά μόριά του, κατά την εισπνοή ή εφαρμογή ενεργοποιούν ταχέως κάθε κύτταρο του οργανισμού.
Το αιθέριο έλαιο που αποστάσετε  από το  τριαντάφυλλο, περιέχει βιταμίνες  C,B,Ε και K  και περίπου 300 χημικά συστατικά εκ των οποίων έχουν αναγνωριστεί μόνο τα 100-150! Tο φυσικό αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου καθώς και το ροδόνερό του που παράγεται είναι υψίστης σημασίας σήμερα στο πεδίο των καλλυντικών, των φαρμάκων και της αρωματοθεραπείας. Προσπάθειες των επιστημόνων να απομονώσουν τα δραστικά συστατικά του αιθέριου ελαίου του τριαντάφυλλου έδωσαν στην βιομηχανία πληθώρα χημικών ελαίων που προσομοιάζουν το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου, όμως αποδείχθηκε ότι απομονώνοντας μόνο κάποια δραστικά συστατικά και αναπαράγοντάς τα, δεν έχουν την ίδια σημαντική ευεργετική δράση στον οργανισμό που έχουν τα φυσικά αιθέρια έλαια τα οποία αποτελούνται από έναν υπέροχο συνδυασμό στοιχείων που δένουν αρμονικά και συνθέτουν τη μοναδικότητα του φυσικού αιθέριου ελαίου που εμείς αυτό πιστεύουμε και χρησιμοποιούμε στα καλλυντικά μας. Μόνο το 100% φυσικό αιθέριο έλαιο και ροδόσταγμα στο οποίο είναι διαλυμένο αιθέριο έλαιο, όπως το ροδόσταγμα του Αγρού, μπορεί να αποδώσει όλες τις θεραπευτικές δράσεις του τριαντάφυλλου!
Έρευνες απέδειξαν πως η μυρωδιά των τριαντάφυλλων μπορεί να βοηθά στην οργάνωση της μνήμης σε ορισμένα στάδια το ύπνου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, ο εγκέφαλος συνενώνει, οργανώνει και σταθεροποιεί τις πληροφορίες και όσα μαθαίνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται, ενισχύεται και διοργανώνεται η μνήμη μας. Αν εισπνέουμε ένα τριαντάφυλλο ενώ βρισκόμαστε σε διαδικασία εκμάθησης και στη συνέχεια εκτεθούμε στη μυρωδιά ενώ κοιμόμαστε, βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της μνήμης! Η μυρωδιά του τριαντάφυλλου δρα μέσω του κέντρου του εγκεφάλου από το οποίο λαμβάνεται, στην τόνωση και ενίσχυση των νευρικών συνάψεων, αφαιρεί το στρες, ενισχύοντας την οξυδέρκεια και την ταχύτερη σκέψη.
Το ενδιαφέρον αυτό φαινόμενο τεκμηριώθηκε από πειράματα που έκαναν Γερμανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λούμπεκ του Αμβούργου. Εξέθεσαν 74 εθελοντές σε μυρωδιά τριαντάφυλλου ενώ λάμβαναν μέρος σε ένα παιχνίδι μνήμης, αποδείχθηκε ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια του διαβάσματος και του ύπνου, ιδίως  στο στάδιο 3 και 4 του ύπνου τον επονομαζόμενο ύπνο των βραδέων κυμάτων του εγκεφάλου, στο άρωμα του τριαντάφυλλου είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και θυμόντουσαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και σε μεγαλύτερη διάρκεια αυτά που είχαν διαβάσει.
Επιπλέον, σημαντική είναι η δράση του τριαντάφυλλου και ειδικά της Rosadamascene στην υγεία του δέρματος μας  και κατ’ επέκταση του οργανισμού μας.Έρευνες από διάσημα Πανεπιστήμια έχουν δείξει ότι τα άνθη και οι καρποί της Ροδής δαμασκηνής περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα από τον οργανισμό μας για την υγεία και την ανανέωση των κυττάρων όπως ασβέστιο, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορος και ψευδάργυρος, ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, σάκχαρα, φαινολικές ενώσεις, ταννίνες, καροτενοειδή, τοκοφερόλη, βιοφλαβονοειδή, ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα συνεπώς, αποδείχθηκε ότι οι καρποί και τα άνθη της Rosa damasceneμπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως συμπλήρωμα διατροφής!
Στη συνέχεια, το πανεπιστήμιο Tottori της Ιαπωνίας πρόσφατα απέδειξε ότι το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου όταν εισπνέεται, λαμβάνεται από τον υποθάλαμο και διεγείρει την έκκριση της  σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, στις συνάψεις των νευρώνων του εγκεφάλου και ηρεμεί άμεσα από το στρες, εξισορροπώντας  το νευρικό σύστημα.
Η όσφρηση θεωρείται η πιο δυνατή από τις αισθήσεις μας. Έχει την δύναμη να μεταμορφώνει τα αισθήματα μας αλλά και να θεραπεύει το σώμα. Τα ερεθίσματα της όσφρησης στο κέντρο αισθημάτων του εγκεφάλου απελευθερώνουν ψυχοδιεγερτικές ουσίες, όπως η εγκεφαλίνη που μειώνει τον πόνο, και βοηθά στην χαλάρωση και ηρεμία.  Το άρωμα του τριαντάφυλλου επιδρά θετικά στην έκκριση των παραπάνω ουσιών με αποτέλεσμα την αντικαταθλιπτική του δράση. Σήμερα, σύμφωνα με μελέτες, 121 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και μεγάλα ποσά δαπανούνται σε χημικά αντικαταθλιπτικά που επιβαρύνουν τον οργανισμό, εντάσσοντας το τριαντάφυλλο στη ζωή μας ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες και φτιάχνει άμεσα η διάθεση μας.
Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι όταν προσλαμβάνεται μέσω της επιδερμίδας μέσω των καλλυντικών δημιουργεί ένα «φράχτη» προστασίας στο δέρμα προστατεύοντας από την εισχώρηση και μόλυνση από παθογόνους παράγοντες αλλά επίσης συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα, εμποδίζοντας την αφυδάτωση, που είναι αναγκαίο ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.  Το ροδόσταγμα και το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου λειτουργούν ως φυσική αντιβίωση για την προστασία του οργανισμού! Η αντιβακτηριαδιακή και αντιμυκητιακή του δράση επιβεβαιώνεται και από μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στην παγκόσμια εφημερίδα Φαρμακολογίας του 2014 όπου αναλύονται οι προστατευτικές δράσεις του ελαίου του τριαντάφυλλου έναντι των μικροβίων Penicillium notatum, Aspergillus niger Candida albicansStaphylococcus aureus, Bacillus subtilis and Streptococcus pyogenes και άλλα.
Επιπροσθέτως, σημαντική έχει αποδειχθεί η δράση του τριαντάφυλλου στο να απαλύνει την αίσθηση του πόνου. Το 1980 ο Erik Hansen, αγρότης σε ένα χωριό  της Δανίας, υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα. Τα φάρμακα που έπαιρνε λίγο τον είχαν βοηθήσει. Μια φίλη του, του πρότεινε  να δοκιμάσει μια μαρμελάδα που είχε φτιάξει από τους καρπούς ενός είδους αγριοτριανταφυλλιάς, η οποία φύτρωνε στην περιοχή τους. Ο  αγρότης αισθάνθηκε αμέσως ανακούφιση από τους πόνους και έστρεψε το ενδιαφέρον του στο φυτό.  Συγκέντρωνε καρπούς, τους αποξήραινε και τους κονιορτοποιούσε, εφοδιάζοντας όσους είχαν παρόμοιο πρόβλημα. Στη συνέχεια αποδείχθηκε επιστημονικά ότι η αγριοτριανταφυλλιά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην οστεοαρθρίτιδα, καθώς, ελαττώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και μειώνει σημαντικά τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, έχει αναλγητικές ιδιότητες, βελτιώνει την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, μειώνει πολύ την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων  και είναι ασφαλές στη μακροχρόνια θεραπεία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.  
Το τριαντάφυλλο πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες αποτελεί και ένα σημαντικό καλλυντικό που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν  για την ενυδάτωση της επιδερμίδας και ως αντιγηραντικός παράγοντας. Στακαλλυντικά προϊόντα, το έλαιο τριαντάφυλλου προσδίδει πλήθος ευεργετικών επιδράσεων: προάγει τη νεανική εμφάνιση και χαρίζει ελαστικότητα και φυσική απόχρωση στο δέρμα. Έχει άριστες διεγερτικές, μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, καταπολεμά την ξηρότητα, την αφυδάτωση και τη γήρανση και χαρίζει ιδιαίτερη λάμψη. Επίσης, βοηθά στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και δεν έχει καταγραφεί πότε καμία αλλεργία! Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για αφυδατωμένα, ευαίσθητα και ερεθισμένα δέρματα. Επίσης, συνιστά φυσικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει από τις παρενέργειες του οξειδωτικού στρες και της ηλιακής ακτινοβολίας, επιβραδύνοντας την πρόωρη γήρανση που οφείλεται σε αυτές. Τέλος, διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς προωθεί την ανανέωση των ιστών και βοηθά στον φυσιολογικό σχηματισμό ιστού σε ουλές.
 Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Ινδοί και Έλληνες χρησιμοποιούσαν το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου, το εκχύλισμα και το ροδόνερό στα αρώματα αλλά στα καλλυντικά. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι ένα χαλαρωτικό μασάζ με λάδι από τριαντάφυλλο, διεγείρει την κυτταρική ανάπλαση, ενυδατώνει την επιδερμίδα, και αποκαθιστά την πνευματική ισορροπία, διώχνοντας τις αρνητικές επιδράσεις, σας προτείνουμε να αφεθείτε σε αυτή την μαγευτική εμπειρία.
Το άνθος του τριαντάφυλλου, εξυμνήθηκε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο φυτό! Η μορφολογική πληρότητα του άνθους του συμβολίζει τον πλούτο της ψυχής, η κατανομή των πετάλων του συμβολίζει την ολική τελειότητα ενώ η πληθώρα των χρωμάτων του συμβολίζει το απέραντο των συναισθημάτων.Ανέκαθεν η γυναίκα μαγευόταν και την συνέπαιρνε το συναίσθημα  μπροστά στην όψη ενός ρόδου. Για αυτό ήταν, είναι και θα είναι ο πιο όμορφος και ο πιο ξεχωριστός τρόπος για να δείξουμε, να πούμε και να εξομολογηθούμε μέσα από αυτό την αγάπη μας και τον θαυμασμό μας. Αν του αιώνες προέκυψαν πληθώρα συμβολισμοί ανάλογα με το χρώμα και τον αριθμό των πετάλων των τριαντάφυλλων. Έτσι, τα λευκά τριαντάφυλλα συμβολίζουν την αγνότητα και την αθωότητα. Τα μπλε τριαντάφυλλα, συμβολίζουν την ηρεμία, τα κίτρινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν την χαρά. Τα ροζ συμβολίζουν την παιδικότητα και την γλυκύτητα. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν τον έρωτα.
Τα τόσα χρόνια εμπειρίας μας στο χώρο των βοτάνων και των φυσικών καλλυντικών και η αγάπη μας για το τριαντάφυλλο με τις πολυάριθμες ευεργετικές δράσεις του την εσωτερική και εξωτερική υγεία και ομορφιά που αναπτύξαμε παραπάνω μας ώθησε να δημιουργήσουμε για εσάς μια σειρά περιποίησης χεριών- σώματος,  προσώπου και ματιών, εν όψει του φεστιβάλ τριαντάφυλλου του αγαπημένου μας τόπου, του Αγρού, με την επωνυμία Cavallier, τιμώντας τα 50 χρόνια προσφοράς μας στην αισθητική και την  κοσμητολογία. Τα μόνα καλλυντικά με 100% φυσικό ροδόσταγμα του Αγρού, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια που ενώ περιποιούνται, παράλληλα προλαμβάνουν και θεραπεύουν το σώμα, την ψυχή και τον νου, ενισχύοντας τη μνήμη, την διάθεση!
 Ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας του ροδοστάγματος του Αγρού είναι ότι μαζεύονται πολύ πρωί από 5 έως το 8, τότε που η συγκέντρωση του αρώματος είναι μεγαλύτερη. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό λόγω της υψηλής ποιότητάς του.
Συνοψίζοντας, ο αγαπημένος μας τόπος, ο Αγρός με το καθαρό, κρυστάλλινο νερό του, τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες, την ευνοϊκή γεωγραφική του θέση και την άφθονη ηλιοφάνειά του, τον καθιστούν έναν ευλογημένο τόπο, που με δίχως πολύ κόπο αλλά με φροντίδα και μεράκι μας προσφέρει ένα δώρο Θεού, τη Ροδή τη δαμασκηνή.  Ένα μοναδικό φυτό που χαρίζει πλουσιοπάροχα τα ευεργετικά συστατικά της, στον τομέα της ομορφιάς αλλά και της υγείας που με τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαταθλιπτικές ιδιότητές της κάλλιστα μπορεί να αντικαταστήσει τα αντίστοιχα φάρμακα της αγοράς,  χωρίς ποτέ καμία παρενέργεια ή αλλεργία!

Η μεγάλη επιτυχία είναι εμφανής! Το φεστιβάλ του Αγρού ξεκινώντας πριν 10 χρόνια με 500 άτομα προσέλευση, σήμερα ξεπερνούσε κάθε σαββατοκύριακο τους 10.000 επισκέπτες! Η αγάπη για τη Ροδή τη δαμασκηνή, καθώς επίσης και η ζήτηση στην αγορά δεν θα σταματήσει ποτέ, υπόσχοντας ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για τον τόπο μας. Για όλους τους παραπάνω λόγους και για ακόμα περισσότερους είναι δώρο Θεού για τον Αγρό και για όλο τον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου